неделя, 9 януари 2011 г.

Трансценденталната Медитация в рехабилитацията: Отзиви на съдии

"През 1996 г. започнах да използвам програмата за трансцендентно управление на стреса (ТМ) при прилагането на условните присъди. Осъдените показват по-високо самочувствие и самоконтрол. Техните майки, приятелки и жени говорят със светли термини за "новия" човек в техния живот...

Един подсъдим дори препоръча на друг да се признае за виновен само, ако делото му бъде прехвърлено в моя съд, така че да може да се възползва от програмата по ТМ. Във всеки отделен случай докладите са по-добри от очакваното и потвърждават всички предишни изследвания."

Съдия Дейвид Мейсън

"Опитах редица алтернативи при присъдите, гледайки на затвора като на последен изход. Постепенно опциите освен затвора започнаха да се изчерпват... Това ме накара да потърся повече информация за програмата за трансцендентно управление на стреса (ТМ) [...] Постепенно започнах да разбирам защо резултатите, които виждам при осъдените, които съм изпратила в тази програма са толкова обещаващи. Преподавателите по ТМ не говорят на осъдените за наркотици и алкохол. Никой не тества тяхната урина или им чете лекции за лошото поведение, неуспеха, лошите решения или дисфункциите. [...] Вместо това осъдения бива поканен в тиха атмосфера и бива обучен в много проста техника за управление на стреса. [...] Осъдените съобщават в техните крайни есета за своето собствено удивление и удовлетворение от положителните промени, които са били способни да направят в своя живот поради по-голямото си спокойствие и по-доброто здраве, което те отдават на медитативната практика."
Съдия Лиза Ван Амбург, окръжен съд, Сейнт Луиз, Мисури


"Виждам терапията, основаваща се на съзнанието, като програмата за трансцендентално управление на стреса (ТМ), като водеща сред терапиите за затворници и условно осъдени в криминалната правораздавателна система. От моя собствен опит като медитатор знам, че медитацията има ефект на успокояване на ума, намаляване на стреса и създаване на по-подреден живот. Докато други средства третират основно симптомите, давайки само краткосрочни ползи, практиката на ТМ доказа, че за относително кратък период от време премахва в обвиняемите импулса да нарушават правата на другите за продължителен период от време."
Съдия Томас Дж. Ръсел, 7-ми окръжен съд на щата Илинойс (пенсиониран)

Няма коментари:

Публикуване на коментар