неделя, 20 февруари 2011 г.

От лекцията на Д-р Бевън Морис в София


На 14.02.2011 г. в дома на архитекта в София се състоя среща с министъра на образованието на Глобалната Страна на Световния Мир (фондацията занимаваща се с разпространението на Трансценденталната Медитация и Ведическата наука по света), Д-р Бевън Морис. Доктор Бевън Морис в продължение на 40 години е бил един от най-приближените хора на създателя на Трансценденталната Медитация, Махариши Махеш Йоги и запозна гостите на лекцията с последните желания на Махариши, както и с някои новости от движението. 

Ето и някои от най-интересните моменти.
Към края на 2007 г Махариши събира ръководителите на движението от целия свят, за да обяви, че се оттегля от управленската си функция и да предаде нещата на своят наследник Махараджа Тони Нейдър Раам, бивш професор по медицина, който получи равностойността на своето тегло в злато (по стара Ведическа традиция за големи постижения) в знак на признание за неговото откритие, че Ведическата литература е на практика реплика на човешката физиология и оживява връзката на човека с космоса. Това, което е изненадало присъстващите е, че Махариши ги попитал дали управителите могат да му подарят нещо. Никога до този момент Махариши не бил искал нещо подобно и те били много озадачени. След това Махариши помолил като подарък, управителите да му обещаят, че ще построят кули на знаниетието във всяка страна. Тези кули ще се състоят от 12 етажа и всеки етаж ще съответства на една от 12-те области на развитие в обществото. На върха на всяка кула ще има планетариум и там всеки ще може да види подредбата на звездите в деня на своето раждане и да усети, че цялата вселена е в нас. До тези кули ще има училища, в които децата ще практикуват техниките за развитие на съзнанието и ще създадат траен мир или както се изразил Махариши: „непобедима нация”. Махариши казал: „Дайте това знание на децата и те ще знаят какво да направят.”
След това въпросът, който задал е как да се съхрани това ценно, възродено Ведическо знание, което е донесло толкова ползи на милиони хора по света. Като пръв приоритет в тази насока той отбелязал, че това е най-добре да стане като се създаде група от най-малко 8000 души йогически летци (за ефектът от Йогическото летене вижте тук: http://www.youtube.com/watch?v=HJKXMTi7-Ls )
Заключителните думи на Махариши били: „Днес приключих моите задължения. Нека светът да живее в мир. Днес се отбелязва непобедимостта на целия свят.” После той добавил, размишлявайки:”Чудя се как стана всичко това (бел.ред. всичките постижения в областта на възраждането на Ведическата наука за последните 50 години)? Незнаех откъде се случва всичко това. От кого се оформя – незнам. От някакво умение, което незнам. Незнаех откъде идват тези инструменти. Просто работех. Бях вдъхновен...” Накрая той решил, че „това идва отвсякъде, отвсякъде, отвсякъде. Идва от Браам (цялостта). Не бях аз, който го прави. Ако съм бил аз, то това е било моето голямо АЗ. Такава радост е ... Аз плувам в този океан от знание. Раджа на Америка (управителят за Америка – квантовият физик д-р Джон Хегелин), обясни за тази област, в която сега плувам. Дълбочината на Ведическата мъдрост етолкова необятна, че тя не може да бъде описана, а само да се живее. За мен е голяма радост да разсъждавам за миналото, настоящото и бъдещето.”
След тези описания, д-р Морис продължи с някои особено любопитни подробности около прословутата изумителна работоспособност на Махариши. Д-р Морис разказа, как той, един от най-приближените на Махариши бил изключително изненадан, когато установил, че Махариши е създал много групи от Ведически Пандити (Ведически специалисти) в цяла Индия, за които не бил чувал преди – общо около 42. В разговор с ръководителят на една такава група д-р Морис го попитал „А как знаехте на какво да учите вашите възпитаници?” (бел.ред. в Индия Ведическото знание е било изгубено и едва през последните десетилетия се възражда от Махариши). „Много просто” бил отговорът, „Махариши ми се обаждаше всяка сутрин по телефона и ми казваше какво да правя.” Тъй като д-р Морис е бил в пълно невидение по въпроса, когато се върнал в международния център в Холандия, той разпитал и установил, че Махариши имал човек, който го свързвал всяка нощ с всичките 42 групи в Индия, точно когато там вече било сутрин. Така, когато всички в международния център заспивали, работата на Махариши с Индия тепърва започвала. Това е и обяснението, защо Махариши е работил с три екипа от секретари, които се редували на смени при него през цялото денонощие, защото никой не бил способен да издържи на това неимоверно темпо на работа. Тази необичайна енергия, която е вдъхновявала този мъдрец буквално всеки ден в продължение на 50 години от неговата работа му е позволила да възроди Ведическото знание по целия свят, а целта на това знание е установяването на траен мир, в който всички негативни тенденции ще бъдат предотвратявани.
В края на лекцията бяха показани снимки от училища по целия свят, където се прилага програмата по Трансцендентална Медитация в училищата. В Индия има общо около 164 училища, които прилагат тази програма. Сред снимките имаше такива на училище за около 200 момичета, които са будистки монаси в Тайланд; на сграда в Мелбърн, Австралия, която се строи с помощта на държавни средства; на проект в Белфаст, който е подкрепян от двете враждуващи групировки и от държавата; на друг проект в Израел; на училища в Бали; на военна академия в Еквадор и др. Особено силно е развитието в Бразилия, където държавата е изразила подкрепа за план за въвеждането на Трансценденталната Медитация за 1 милион ученици в района на Рио Де Жанейро. Стана ясно и че новоизбраният президент на Бразилия, Дилма Русев, която е с български произход, също е привърженик на трансценденталната медитация.
В късният час на приключване на лекцията, гостите благодариха сърдечно на д-р Морис за отделеното време и внимание и вдъхновяващата лекция, която той изнесе и му пожелаха от сърце още много бъдещи успехи на всяко място, което той посещава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар