събота, 8 януари 2011 г.

Медитацията в образованието: Мнения и отзиви на специалисти от САЩ

“Училището в Айова е световно-признато, независимо училище от най-висок академичен калибър, сроден на този на най-добрите независими училища в САЩ. Всъщност, училището редовно се класира като водещо в Айова, тъй като неговите ученици многократно взимат първи награди в междущатски академични състезания (и почти винаги има най-високите в щата резултати по SAT (Scholastic Aptitude Test).”
Патрик Ф. Басет, Президент на Националната Асоциация на Независимите Училища, САЩ


“Огледах се в това училище (училището в Айова) и навсякъде видях усмихнати деца. Това е твърде хубаво, за да е само за 600 деца в Айова. Искам това за моите деца и ще го получа!”
“Сутрин нашите деца бяха много неспокойни поради стреса – предишната нощ може би са чували изстрели и не са спали изобщо. А следобед имахме много проблеми с прекратяването на сбиванията пред училището. Редовно излизах на улицата, за да прекратявам сблъскванията, а това беше много опасно.”
“Сбиванията изчезнаха напълно, така че знаехме, че ползата е голяма. Нашата следваща цел беше да повишим академичните резултати. Открихме, че резултатие на тестовете се подобриха. Въпреки всичките негативни моменти, които бяха налице в общността около училището, нашите ученици се справиха изключително добре.”
Д-р Джордж Ръдърфорд, директор на средно училище Флетчър Джонсън във Вашингтон.

“Учителите ни бяха обучени в ТМ техниката заради умствените и здравословните физически ползи, които резултират в работната обстановка с освобождаването на стреса. При учениците видяхме, че ТМ програмата подобрява способността за учене, академичните резултати, способността за критично мислене, междуличностните и социалните отношения – и всичко това идва от дълбокия покой, който получава тялото. Гледаме напред към идващите години, когато все повече училища и работни екипи ще разберат, че не може да се свърши много работа, докато не се премахне стреса.”Кармен Н’Намди, директор на училище в Детройт, Мичигън, САЩ

“Нашите училища имат нужда да помогнат на учителите и администраторите да развият ефективни управленски способности за подобряване на процеса на обучение в класните стаи. Една програма, която ще разсее стреса и ще усъвършенства усилията ни в образованието е Трансценденталната Медитация. Трансценденталната Медитация е добре документирана от модерната наука по отношение на намаляването на стреса. Тя също така подобрява развитието на по-интегрираната личност и създава по-хармонична атмосфера. Бях свидетел на това как ТМ оказва положително трансформиращо влияние на ученици, учители и администратори още в първите три месеца. Ще откриете, че тя ще започне да работи когато вие, членовете на екипа и учениците започнете да я практикувате.”
Д-р Норман Браст, бивш директор на училище в Мисури, САЩ

Няма коментари:

Публикуване на коментар