събота, 8 януари 2011 г.

Трансценденталната Медитация в бизнеса: Три изследвания

Три изследвания за ползите от въвеждането на Трансценденталната Медитация във фирма от първите 100 най-големи фирми според класацията на сп. Форчън, голяма мултинационална фирма и малка фирма.

Фирма от първите 100 според класацията на сп. Фортчън
Една от най-големите корпорации на САЩ се обърна към програмата на Махариши за развитие на фирмата в усилието си да подобри здравето и ефективността на служителите си. Мениджъри и служители в голяма производствена фирма класирана сред първите 100 в САЩ от сп. Fortune, както и тези на пенсилванска дистрибуторска фирма са били обучени в техниката на ТМ (имената на фирмите не се споменават, съгласно тяхната политика). След 3 месеца служителите, които са научили ТМ техниката са били сравнени с контролна група от немедитиращи служители, работещи на подобни работни места, имали са подобни служебни позиции, с подобни демографски показатели (възраст, образование, и т.н.) и подобни персонални характеристики преди да започне изследването.

Голяма мултинационална фирма
Sumitomo Heavy Industries. Повече от 10 000 бизнесмени в Япония са научили техниката на Трансценденталната Медитация. Над 2 000 от тях са висши ръководители на водещи японски компании, включително Sumitomo Heavy Industries, Toyota, Kyocera (Yashica), и I World Supermarkets. Повече от 100 японски фирми са въвели ТМ програмата за своите мениджъри и служители. При въвеждането на програмата по Трансцендентална Медитация в Sumitomo Heavy Industries, високотехнологична фирма с около 8 000 служители, е било направено изследване от Националния институт по индустриално здраве към японското министерство на труда. Проучването е оценило 447 участващи мениджъри и служители в сравнение с 321 контроли в същата компания. Участниците са показали значителни подобрения във физическото и умственото здраве, включително значително намаление на безпокойството, главоболието, депресията, емоционалната нестабилност, физическите оплаквания, пушенето и храносмилателните проблеми.

Малка фирма от САЩ
"В продължение на 6-годишен период програмата по Трансцендентална Медитация беше въведена за повече от 70% от нашите мениджъри и служители и те бяха окуражени да медитират през работно време в завода. В резултат на това производителността, продажбите и печалбата - всичките те се пободриха значително, Творчеството на изследователския ни департамент се засили, а отсъствията рязко намаляха, както и болничните дни и нараняванията. ТМ програмата се изплати за два месеца и то само на базата на намаления брой отсъствия. ТМ програмата е моето най-добро бизнес решение." Р.У. Монтгомъри, младши бивш президент на , H.A. Montgomery Младият Р.У. Монтгомъри е търсил средство да обнови базираната в Детройт 40 годишна фирма за химическо производство. Младият шеф проучил различни програми за мениджмънт на стреса и за развитие на персонала. След дълго проучване той въвел програмата по Трансцендентална Медитация във фирмата. Резултатът бил моментален. Производителността се увеличила значително. Отсъствията намялели рязко, както и болничните дни и употребата на алкохол и лекарства. Продажбите на човек се покачили със 120% за две години, а печалбата се увеличила на 520%. Младият Монтгомъри по-късно продал фирмата и днес е висш изпълнител в USA Global Link Inc, бързо развиваща се международна телекомуникационна фирма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар