неделя, 9 януари 2011 г.

Трансценденталната Медитация в рехабилитацията: Приложение в затворите на Сенегал


ТМ се прилага особено успешно при рехабилитацията на затворници. По-долу е приложена препоръката на полковник Мамаду Диоп, директор на изправителната администрация в Сенегал през 1989 г., когато в цялата система на затворите се въвежда програмата по ТМ. Резултатите от нея са толкова впечатляващи, че програмата по-късно бива приета на държавно равнище като задължителна за всички затвори в Сенегал.

ПИСМО - ПРЕПОРЪКА
(Източник: "Annual Seminar of the Penitentiary Administration; New Horizons in Criminology and Penitentiary Science; The Maharishi Unified Field Based Integrated System of Rehabilitation in Senegalese Prisons; Dakar 12-13 February 1988" , стр. 157-160)

До: Г-н Фарукх Анклезария,
Адвокат и Международен Директор на Рехабилитационни Програми, Европейски Изследователски Университет на Махариши (MERU)

Уважаеми г-н Директор,

Полковник Мамаду Диоп,
Директор на Изправителната
Администрация на Сенегал
Полковник Мамаду Диоп, Директор на Изправителната Администрация на Сенегал
За мен е голямо удоволствие да се обърна към Вас с това писмо-препоръка, свързано с рехабилитационната праграма за затворници, създадена от Европейския Изследователски Университет на Махариши (MERU), Зелисберг, Швейцария, която Вие преподавахте в нашите затвори по молба на висшестоящите власти у нас.

Тази програма, наречена "Интегрирана Система на Махариши за Рехабилитация, Базирана на Единното Поле", има за своя основа техниката наречена "Трансцендентална Медитация". Тя се приема много добре от всички затворници и служители и те я практикуват с истинско удоволствие. След две години на наблюдения, днес вече имаме възможност да подчертаем нейното изключително благотворно влияние за обитателите на затвора, както и за персонала и да заключим, че това е много ефективен метод за рехабилитация.

ВПЕЧАТЛЯВАЩИ РЕЗУЛТАТИ
Първите резултати на тази програма в Сенегалските затвори бяха наистина впечатляващи, както по отношение на бързината на тяхното проявяване, така и по отношение на техния интензитет. Докладите, които директорите на затворите ми изпращаха един след друг само след няколко дни или седмици от началото на приложението на тази програма, споделят общото учудване и дълбока удовлетвореност. Тези резултати могат да бъдат резюмирани както следва:

а) Затворници:
  • Моментално подобрение на съня - изчезване на безсънието, което беше широко разпространено.
  • Рязко намаление на раздразнителността и агресията.
  • Рязко намаление на негативността; по-голяма себеувереност и последващо по-радостно настроение.
  • Подобрение на взаимоотношенията между затворниците - по-голяма отвореност, по-добра комуникация, намаляне на броя на кражбите и различни видове агресивно поведение.
  • Подобрение на здравето: забележително намаление на употребата на лекарства.
б) Персонал:
  • По-голяма себеувереност и по-голяма загриженост за затворниците.
  • Подобрен самоконтрол.
  • По-високо съзнание.
  • Подобрено здраве.
  • Намален брой на отсъствията и закъсненията.
с) Затворът като цяло:
  • Почти пълно прекратяване на сбиванията между затворниците, в дворовете и в стаите.
  • Забележителен спад на броя на нарушенията от страна на затворниците и служителите.
  • Намаляване броя на бягствата.
  • Рязко намаляне на броя на медицинските консултации - около 70 - 80 %.

ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА
От месец януари, 1987 г. до сега, Интегрираната Система на Махариши за Рехабилитация, Базирана на Единното Поле беше въведена в 31 от нашите затвори. Само 3 малки затвора близко до границата, които са труднодостъпни не бяха посетени. Повече от 11, 000 затворници и около 900 членове на изправителния персонал бяха обучени в тази практика. Отчетените резултати вдъхновиха всички директори на затвори, които се събраха на национален семинар, за да подпишат анонимна резолюция, с цел официалното и окончателното институционализиране на рехабилитационната програма в затворничеката система на Сенегал.

По настоящем в Сенегал обучаваме затворнически офицери и членове на Изправителната Администрация за учители по Интегрираната Система на Махариши за Рехабилитация, Базирана на Единното Поле. Това ще ни позволи да запазим тази най-ценна система за рехабилитация в Сенегал, след като експертите на MERU си отидат.


ИЗНЕНАДВАЩО ПОДОБРЕНИЕ
Освен докладите, които получих, имах няколко случая, в които сам на място се уверих в изненадващото подобрение на положението в затворите. Преди въвеждането на тази програма, аз редовно се връщах от визитите си натоварен с тежко бреме от оплаквания и проблеми. Това беше главно по причина на климата на насилие, който цареше във всеки затвор и който беше причиняван както от надзирателите, така и от затворниците.

Така или иначе, една скорошна национална инспекция ми разкри, че всичките тези "бомби със закъсненител", каквито представляваха затворите, сякаш бяха обезвредени - бяха неутрализирани една по една. Атмосферата сега е очудващо мирна и свидетелствата, които се погрижих да събера лично от определен брой затворници, служители на затвора и директори показват увеличаваща се хармония на всички равнища. Това, освен другото означава и много ясно изразено подобрение на отношенията както между самите затворниците така и между персонала и затворниците. Дори "тарторите" в затворите, обикновено толкова жадни за всеизвестност, не мислят вече за това да присъстват в главните затворнически новини.


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН СПАД НА РЕЦИДИВИЗМА
Ясно е обаче, че единствено проследяването на промените в степента на рецидивизма може окончателно да придаде необходимата значимост на тези резултати. И на това равнище, също като на другите, данните отчетени тази година са в ярък контраст с тези от миналите години. Впрочем, ние можем да кажем, че в Сенегал обикновено около 90% от затворниците, които са били освобождавани след излежаването на тяхната присъда (или тези, които са пуснати поради годишната президентска амнистия) се връщат отново в затвора в рамките на един месец.

Шест месеца обаче след амнистията през юни 1988 г., при която 2, 390 затворници бяха освободени, ние регистрирахме по-малко от 200 рецидивиста, като медитаторите не привишаваха 20% от тях. Осемдесет процента от рецидивистите не бяха медитатори - това бяха затворници, които поради факта, че са били в много отдалечени от столицата затвори, не са могли да се възползват от Вашата програма. Имайки в предвид, че не съществува никаква структура или схема за реинтеграцията на затворниците в обществото, нито пък има някаква осигуровка за работа или работни места за освободените от затвора, изглежда че единственото възможно обяснение за този забележителен спад на рецидивизма в нашата страна трябва да се търси в приложението на Вашата програма.

Днес, във време когато в повечето страни затворите са пренаселени и когато не се намира никакво решение на този проблем, освен в построяването на нови затвори, аз съм щастлив да кажа, че три от нашите затвори (един от които беше прославен с насилието, което се ширеше зад неговите стени) бяха затворени за шест месеца поради липса на затворници и 8 други са почти опустели! (степента на тяхната населеност варира между 6 и 30% от обичайния й размер).


ЗНАЧИТЕЛНО НАМАЛЕНИЕ НА РАЗХОДИТЕ
С намален почти наполовина брой на пребиваващите в затворите и с изключително ниската степен на рецидивизъм, не се учудихме при констатацията, че тази програма е намалила съществено нашите разходи. Всъщност аз съм убеден, че нейното приемане, от която и да е страна в краткосрочен и в дългосрочен план ще спести на нацията много пари, които иначе биха били изразходвани за скъпи съдебни процеси, построяването на нови затвори, както и разходите по поддръжката на цяла армия от непродуктивни индивиди. За тази година в Сенегал ние например, не подготвяме никакви нови служители за затворите. Ние не се нуждаем от такива.

По този начин нашите резултати съответстват и напълно подкрепят тези резултати от многобройните научни изследвания, които са проведени върху ефектите на Трансценденталната Медитация в германски, шведски, испански, индийски и бразилски затвори, както и тези проведени в затворите с най-строг режим в САЩ. Тези резултати показват ефективността на Интегрираната Система на Махариши за Рехабилитация, Базирана на Единното Поле и нейното явно преимущество над всички други програми на реинтегриране и третиране на престъпниците, които се използват по настоящем в западните страни.

БЕЗПРОБЛЕМНА ЗАТВОРНИЧЕСКА АДМИНИСТРАЦИЯ
В заключение, бих искал да кажа, че Интегрираната Система на Махариши за Рехабилитация, Базирана на Единното Поле е от голяма практическа стойност и ще даде на затворниците необходимата подготовка за тяхната сигурна реинтеграция в обществото. Програмата е научна, надеждна, лесна за приложение, евтина и напълно приложима за всички култури и религии. По отношение на експертите от MERU, с които работих, бих искал да добавя, че техните високи професионални и личностни качества направиха нашето тясно сътрудничество особено приятно и плодотворно.

Също така искам да добавя, че поради значимостта, която придавам на този проблем, предприех инициативата да изпратя писма и да информирам за Вашата програма директорите на изправителната администрация във всяка френско-говоряща африканска държава. Помолих ги да се свържат с мен при необходимост от допълнителна информация. В писмото си обясних с пълна убеденост, че това е единствената програма за служителите на затвора и затворниците, която дава сигурна основа за безпроблемна затворническа администрация. Особено силно подчертах, че това обучение е най-същественото и основното за успеха на всички други програми. Дори им предложих да посетя тяхната страна, ако е необходимо и да ги подпомогна по какъвто и да било начин при въвеждането на тази рехабилитационна програма. Това е една огромна възможност за всеки един, който е свързан с този проблем.

Господин Директор, благодаря Ви за силната подкрепа, която оказахте на нашата страна. Желая Ви пълно възнаграждение на Вашите усилия и се надявам, че това писмо ще бъде полезно за всички тези, които търсят постоянно и ефективно решение на проблема с престъпността. Моля приемете моите най-добри пожелания.

Полковник Мамаду Диоп,
Директор на Изправителната Администрация на Сенегал

Няма коментари:

Публикуване на коментар